Comisiones Obreras de Navarra | 19 abril 2024.

1º Mayo 2024

CCOOk ostalaritzako prekarietatearen aurkako kanpaina jarri du abian

  • CCOOko Zerbitzu Federazioak, CCOOko gazteek eta federazioko gazte-guneak "lan egin nahi dugu, baina baldintza duinekin" ekimena garatu dute ostalaritza irekitzeak sektoreko lan-eskubideak indartzeko balio dezan.

22/12/2020.

CCOOk kanpaina bat abiarazi du gaur ostalaritza sektorean lan eskubideak indartzeko, "Lan egin nahi dugu, baina baldintza duinekin" lelopean.

CCOOko Zerbitzu Federazioaren iritziz, pandemiak, diru-laguntza publikoek eta sektoreak hartu duen ikusgarritasunak ostalaritzan lan egiten duten 18.000 pertsonen lan eskubideak indartzeko balio behar du.

Ildo horretan, CCOOk ohartarazi du prekarietatea ohikoa dela sektorean: kontratu prekarioak, kotizatu gabeko lanorduak, beltzez egiten diren ordainketak, hitzarmena ez betetzea, lanaldia luzatzea eta txandak, kasu askotan lana eta familia uztartzea ezinezko egiten dutenak, zoritxarrez, eguneroko jardunbideak dira. Horregatik, beharrezkoa da benetako lanaldia kontrolatzea; ez da kasualitatea urtez urte arau-hauste gehien detektatzen dituen sektorea izatea.

Zerbitzuen Federazioaren ustez, kontuan hartu behar da ostalaritza irekitzea garrantzitsua dela, eta, era berean, funtsezkoa da lanera itzultzean plantillek ahotsa eta eskubideak izatea, baldintza duinak bermatzeko.

CCOOko gazte-guneak, gainera, adierazi du prekarietate hori bereziki gazteen artean murriztu behar dela; horri alokairu garestiak eta kontziliatzeko zailtasunak gehitu behar zaizkio, eta horrek zaildu egiten du bizi-proiektu egoki bat garatzea.

CCOOk azpimarratu duenez, sindikatuaren lehentasuna sare ekonomikoa galtzea saihestea izan da uneoro, eta, horretarako, finantzaketa-, laguntza-, luzamendu- eta likidezia-mekanismoen aldeko apustua egitea proposatzen dugu, batez ere autonomoei eta enpresa txiki eta ertainei eusteko, baina elkarrekiko terminoetan: enpresek enplegua mantentzeko eta duintzeko konpromisoa hartu behar dute.

Azkenik, sektorea duintzeko une atzeraezina dela ondorioztatu du Zerbitzu Federazioak. Eta hori babes publikoarekin egiten da, baina baita negoziazio kolektiboarekin ere, lan-baldintzak hobetzeko. Kalitatezko zerbitzu bat balioesten duten bezeroak izateko, kalitatezko enplegua behar da, etengabeko prestakuntzarekin, beren negozioak antolatzen dituzten taberna eta jatetxeekin, ordutegi zehaztuekin eta behar adina plantillarekin, Gizarte Segurantzan alta emanda eta dagozkien eskubide guztiekin.